Dörtnala gelip Uzak Asya’dan Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket, bizim.

Yazıma Nâzım Hikmet’in Davet şiiri ile başlamak istedim. Bu mucizevi tren rotası ile bizim memleketi gezme fırsatım oldu. Öncelikle temel bilgileri vermek istiyorum. Trene binmek için King Cross tren istasyonunda, 9. ve 10. peronlar arasında bulunan duvara koşmak yerine Ankara Garı’na gitmek gerekiyor.

Ankara Garı

Tren her gün 17:45′ de Ankara’dan kalkıyor ve ertesi gün 18:00’da Kars’a varıyor. İnternette genel olarak 24 saat yazsada bizim Kars’a varışımız tam tamına 26 saat sürdü. Evet sayın okuyucular 26 saat boyunca manzarası sürekli değişen tıngır-mıngır tekerlekli bir odada kalıyorsunuz. Bana sorarsanız bu odada kalmak, gecelik fiyatı yüzlerce (belki binlerce) liralık otel odalarında kalmaktan çok daha lüks. Düşünsenize tek bir fiyat ödüyorsunuz ve her saniye manzaranız değişiyor. Bu hangi otelde mevcut?

Yeni yerler görmek için yola çıktığımızda, genelde biran önce gideceğimiz yere varma duygusu kaplar içimizi. Gerekirse daha hızlı gideriz o sarı kumlara ayak basmak için ya da mola vermeyiz o dağlarda biran önce yürümek için. Yolculuğu keyif veren bir zaman olarak değilde, güzelliklere erişmek için geçirilmesi gereken zorunlu/sıkıcı vakit olarak görüyoruz genelde. İşte bu tren yolcuğu tüm bu kuralları yıkıveriyor. Yolculuğun sadece A noktasından B noktasına gitmek olmadığını, arada geçen zamanın çok değerli olduğunu ve tadının çıkarılması gerektiğini hatırlatıyor insana. Hayatım boyunca ilk defa B noktasına varmak istemedim. Doğanın cömertçe sunduğu manzaraları tren sesi ile izlemek istedim hep. Hiç bir acelem yoktu. Bilakis keşke daha yavaş geçse dediğim yerler oldu.

Tren manzarası

Sakarya’ya gelirken de Ada Expres’ini kullanırdım. Tren yolculuğunun insan üzerinde bıraktığı bir takım hisler var. Huzur ve dinginliğin yanında insana düşünmek için fırsatlarda veriyor. Türkiye’de tam 16 tane bu şekilde ana-hat treni mevcut. Detaylı bilgi için tcdd’nin sitesine bakabilirsiniz.

İnternette çok fazla bilet nasıl alınır? konaklama seçenekleri ve fiyatlar neler? vb. bir sürü içerik olduğundan, yazımda bu tarz bilgiler yerine trende hissettirdiklerimi yazmak istedim. Karsta nerelere gittiğimizi ve deneyimlerimi başka yazılarda yazacağım. Umarım bir gün B noktasına varmak istemeyeceğiz yolculuklar olur!

Doğu ekspresi tabelası

2 Yorumlar

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir