Kitap Alfa yayınevi tarafından 2005’te “Zengin Baba Yoksul Baba” adıyla ülkemizde piyasaya sürülmüştür. Orjinal adı “Rich Dad Poor Dad” dir. Kitap, küçük yaşlarda bir çocuğun parayı öğrenmesi etrafında şekilleniyor. Bu çocuğun iki babası var. Öz babası iyi okullarda okuyup maaşlı olarak çalışan biri iken, kitapta bahsedilen ikinci baba ise iş adamı. İkinci baba bizim çocuğun en yakın arkadaşının babası oluyor. Olaylara bakarken bir yandan maaşlı çalışan babasının görüşlerini alırken bir yandan da arkadaşının “patron” babasının görüşlerini alıyor.
Kitapta sürekli maaşlı çalışan biri ile iş veren birinin bakış açılarına şahit oluyoruz ve arada ki temel farkları görebiliyoruz. Finansal özgürlük düşüncesi olan biri iseniz, bu kitap ufkunuzu geniştirecektir. Kitabı okuması kolay ve olay akışı oldukça basit. Kitabı okurken aldığım bir kaç notu sizlerle paylaşmak istiyorum.
- Hayat alışkanlıklar etrafında şekillenir. (Syf 99)
- Bildiklerim bana para kazandırır, bilmediklerim ise bana para kaybettirir.(Syf 200)
- Bir konuda cahil olduğunuzu biliyorsanız o alanda bir uzman ya da konu hakkında yazılmış bir kitap bularak hemen kendinizi eğitmeye başlayın.
Finansal dehayı uyandırmanın 10 adımı
- Gerçeğin ötesinde bir sebep gerek.
- Seçmenin gücü
– En değerli varlığımız zaman öteki de bilgi. Bu ikisi her gün yaptığımız seçimdir. Zamanı ve parayı nasıl harcayacağımızı biz seçeriz.
– Gerçekte sahip olduğumuz tek aktif değer beynimizdir. Bu yüzden ilk eğitime yatırım yapın.
– Gerçek entellektüeller yeni fikirlere kucak açar. Çünkü yeni fikirler, öteki fikirlere eklenir.
– Dinlemek konuşmaktan daha önemli. - Dostlarınızı dikkatli seçin.
- Bir formülde iyice ustalaşın, sonra bir başkasını öğrenin.
- Önce kendinize para yatırın.
-Eğer kendinizi denetleyemezseniz zengin olmaya çalışmayın.
-Kendine güveni az olan ve maddi baskılara dayanamayanlar asla zengin olamazlar.
-Kendi işini kurmak için gerekli üç yönetim becerisi şunlardır:
1- Nakit akışının yönetimi
2- İnsanların yönetimi
3- Kendine ayıracak zamanın yöntemi - Simsarlara iyi para ödeyin.
- Yatırım sonrası anaparayı geri aldıktan sonra para ödemeden sahip olabileceğiniz aktifler önemlidir.
- Aktifler lüksü sağlar.
- Onlar yapabiliyorsa bende yaparım.
- Bir şey istersen önce vermen gerekir.
Yaşama zamanının yokluğunda, kayıp zamanı, yani çalışmanın ziyan ettiği hayatı telafi eden tek şey paradır. Oturduğumuz evler, sürdüğümüz konforlu arabalar, gidebildiğimiz lokanta ve eğlence mekânları, aldığımız ıvır zıvır, çalışma köleliğimizi meşrulaştırır. Ama ya onlar da ruhumuzdaki sızıyı dindirmiyorsa? Ya bunlara sahip olmak için ortaya sürdüğümüz şey, yani ömrümüz, bizim için daha kıymetliyse? Hayat geri gelmiyor. İnsan, ruhunu özgürleştirmeyen, kendisine bir ifade imkânı sunmayan, kendisini gerçekleştiremediği işlerle tatmin bulmuyor. Ruh istiyor ki kendi hikâyelerini anlatabilsin. Hikâyeleri başka insanlara çarpsın, onlarda çoğalsın, kendisine geri dönsün. Çağdaş iş yaşamı ve şirket köleliği ise disipline dayalı. Göreceğiniz düşlerin bile birbirine benzediği, kılık kıyafet, jest ve mimik, şaka ve konuşmaların birörnekleştiği bir disiplin düzeni öngörüyor.
Yavaşla – Kemal Sayar.