Homeros’un İlyada Destanı ile tarihe geçmiş Troas Bölgesi’nde bulunan Troya Müzesi, Troas bölgesinde bulunan antik kentlerden (Assos, Tenedos, Parion, Alexandria Troas, Smintheion, Lampsakos, Tyhmbria, Tavolia ve İmbros) gelen birbirinden güzel parçalardan oluşuyor.

Müze o kadar güzel ki, 2019 yılında Time Dergisi tarafından hazırlanan “Dünyanın en harika 100 yeri – 2019” listesinde Türkiye’den sadece burası vardı. Ayrıca “Attraction Star Awards'” yarışmasında, yaklaşık 80 müze arasında ‘En Başarılı Müze’ ödülüne layık görüldü. Bitmedi, Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri 2020’de finale kaldı. Daha önce Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne Türkiye’den Anadolu Medeniyetleri Müzesi (1997) ve Masumiyet Müzesi (2014) layık görüldü.

Bu yaz Ordu’dan 4 arkadaşım ile birlikte bu müzeyi gezme fırsatım oldu. Müzeyi ilk gördüğüm andan itibaren mimarisine hayranlıkla baka kaldım. Eğer müzeyi internetten görmek istiyorsanız 4 dakika 1 saniyelik şu videoya bakmanızı öneririm. Çevre düzenlemesinden tutun, envanterde bulunan bütün parçaları görebilirisiniz. Ayrıca müzeyi sanal olarak da gezebilirsiniz.

Müzenin bir diğer önemli yanı ise Türkiye’den Unesco Dünya Mirası Listesi’ne giren Troya Arkeolojik Alanı’ndan eserler barındırması. Listede Türkiye’den 18 yer bulunmakta. Harita üzerinde bu alanları görmek isterseniz şu linke tıklayabilirsiniz.

Eğer Çanakkale’ye gidecekseniz mutlaka bu müzeye minimum 3 saatinizi ayırın. Biz müzeyi gezdikten sonra Kemerdere Köyü’ne geçip kamp yaptık. Eğer kamp düşünceniz varsa hem müzeye yakınlığından hem de güzelliğinden dolayı Kemerdere’yi öneririm.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir