İster doğa yürüyüşleri yapın, isterseniz yamaç paraşütü pilotu olun rüzgar estiğinde normal ortama göre bir tık daha fazla üşüdüğünüzü hissedersiniz. İşte bu duruma literatürde “Wind Chill”, türkçesi ile “Rüzgar Soğuğu” denir.

Peki wind chill neden oluşur? Vücudumuz ısı ürettiğinden dolayı cildimizin yakınında küçük bir sıcak hava tabakası oluşur. Rüzgar estiğinde, bu sıcak hava tabakası kolayca dağılır ve kendinizi çok daha soğuk hissetmenize neden olur. Basitçe örneklendirmek gerekirse; hava 0 (sıfır) santigrat dereceyken, rüzgar hızı saatte 8km/sa olursa hissedeceğimiz hava -3 santigrat derece olacaktır.

Yeşil ve turuncu bölgeler düşük donma riski,
Mavi bölgeler 5-10 dakika arası kalındığında yüksek donma riski,
Mor bölgeler 2-5 dakika arası kalındığında yüksek donma riski,
Kırmızı bölgeler ise 2 dakika veya daha az süre maruz kalınması halinde yüksek donma riski oluşturmaktadır.

Üstelik bunu hesaplamak için bir formül bile var, beginner seviye python biliyorsanız aşağıda ki şekilde hesaplayabilirsiniz.

Bu Gist’i GitHub’da görüntüleyin

Python bilmem ben diyenlere amme hizmeti olarak formülün orjinal halinide aşağıya bırakayım.

wind chill formula

Trekking yaparken, dağa tırmanırken, kamp yaparken veya uçarken giydiğimiz giysiler bizi ıslanmaktan, soğuktan, wind chill etkisinden koruyan bariyerdir. Bu yüzden kıyafet seçimleri doğa sporlarında oldukça önemlidir. Su havaya göre 20 kat daha fazla ısı aktarımı yapar. Mesela doğa sporu yaptığınız sırada hava -10 derece ve rüzgar şiddeti 20 km/sa olursa hissedeceğiniz sıcaklık -18 derece olacak ve ıslak kıyafetten dolayı 20 kat hızlı ısı kaybedeceksiniz.  Hipotermi riski(insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbi durumdur) ile karşı karşıya kalmanın yanı sıra, vücudunuzda ki uzuvlarınızda lokal donmalar görülebilir. Uzuvlardan en çok etkilenen kısım ise eller olmaktadır. Bu yüzden eldiven kullanımı son derece önemlidir.

1 Yorum

  1. Merhaba,
    Şerbetçi otu diyarı Bilecik den selamlar..
    Yazılarınızı zevkle okuyorum. Bizleri bilgilendirdiğiniz bu güzel yazıların devamının gelmesini diliyorum.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir